TOP 5 DESTINACIJA U SRBIJI ZA USKRŠNJA PUTOVANJA: Prave lepote Srbije, za jednu se vezuje i romantična priča (FOTO)
Banja Koviljača, Foto: Printscreen/Youtube/Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača

putovanja i odmor

TOP 5 DESTINACIJA U SRBIJI ZA USKRŠNJA PUTOVANJA: Prave lepote Srbije, za jednu se vezuje i romantična priča (FOTO)

I mada mnogi preferiraju da najradosniji hrišćanski praznik provedu u svom domu, ima i onih koji upravo to vreme žele da iskoriste na drugačiji način

Objavljeno:

I mada mnogi preferiraju da najradosniji hrišćanski praznik provedu u svom domu, ima i onih koji upravo to vreme žele da iskoriste na drugačiji način.

Ne samo da proširuju vidike, nego putovanja pružaju mogućnost mnogima da provedu vreme sa dragim osobama, ali i da upoznaju neke nove predele. A njih u našoj zemlji ima sasvim dovoljno, tako da su predstojeći praznici prava prilika za to.

I mada mnogi preferiraju da najradosniji hrišćanski praznik provedu u svom domu, ima i onih koji upravo to vreme žele da iskoriste na drugačiji način.

Kako bolje, nego putovanjem po Srbiji?

1. Oplenac

Blizina Topole i brda koje je nadvisuje, poznatog po mauzoleju porodice Karađorđević, Oplenac svrstava u sam vrh predloga za uskršnja putovanja, naročito za stanovnike glavnog grada Srbije.

Okarakterisan kao Spomenik kulture od izuzetnog značaja, mauzolej na Oplencu privlači pažnju mnogih turista. Posebno posetioce fascinira mozaik u crkvi Svetog Đorđa, koji je u najmanju ruku fascinantan. Ništa manje zanimljiv nije ni pogled koji se sa poznatog vidikovca pruža prema vinogradima i okolini.

2. Dvorac Dunđerskih

Ljubitelji romantike, ali i istorije, bez sumnje mogu zaista uživati ukoliko posete dvorac Bogdana Dunđerskog, koji se nalazi u blizini Bečeja.

Tim pre što se za dvorac "Fantast" vezuju i mnoge romantične, ali i mistične priče, što ga čini još zanimljivijim. Posebno je interesantno popeti se na vrh kule i uživati u pogledu, ali i posetiti obližnju kapelu. Glavom i bradom ju je oslikao čuveni Uroš Predić, koji je sa Bogdanom drugovao.

3. Planina Tara

Tara
Tarafoto: RINA

Možda su vaš izbor neke turistički atraktivnije planine u našoj zemlji, poput recimo Zlatibora i Kopaonika, ali je Tara ipak „rezervisana“ za one koji imaju želju da zaista uživaju u prirodi, budući da ova planina nije toliko rabljena u turističkom smislu.

Značajan deo planine je u sastavu Nacionalnog parka Tara, a bez sumnje vidikovi su ono što Taru čini tako interesantnom na prvom mestu.

4. Banja Koviljača

Nedaleko od grada Loznice nalazi se lečilište koje su neretko posećivali i mnogi vladari. Nekadašnja Smrdan banja, Koviljača je vekovima zbog lekovitih voda privlačila pažnju mnogih.

Banja Koviljača
Banja Koviljačafoto: Printscreen/Youtube/Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača

Pod zaštitom zvaničnih institucija se ovo lečilište nalazi još od 1867. godine, da bi oko deset godina docnije počeo i ozbijniji razvoj.

5. Ovčarsko-kablarska klisura

Vreme Usrksa se čini kao pravo vreme za posetu svetinjama koje nadvisuju planine Ovčar i Kablar. Na oko 20 kilometara udaljenosti od Čačka nalazi se Ovčarsko-kablarska klisura, koja je osim po fascinantnim predelima, poznata po još nečem.

Znana i kao Srpska Sveta Gora, odnosno Mala Sveta Gora, ova klisura je dom za dva sveta mesta i čak 10 manastira. Sa obe strane reke ih se nalazi po pet, a status Spomenika kulture od velikog značaja stekle su ukupno četiri svetinje u ovom delu Srbije.

Bonus video:

01:00

Prekogranično putovanje i transport robe obnovljene širom Kine

(Espreso/Ona.rs/Aleksandra Blažević/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.